Nieuws
Kijk voor het laatste nieuws ook regelmatig op onze Facebookpagina. https://www.facebook.com/pages/Hoondert-Rally-Team/195736520605998?fref=ts
16-1 de finish gehaald en ook onze doelstelling bereikt. Top 20 in Le Dakar 2016!
Nieuwsbrief 17-1-2016
|
|
Nieuwsbrief 15-1-2016
|
Nieuwsbrief 13-1
Hoondert tot zijn enkels in het poederzand
Een bandje wisselen kost in het beste geval een klein kwartiertje. Maar in het poederzand van de duinen van Fiambalá duurt het wat langer. Adwin Hoondert was een uur kwijt aan twee lekke banden. Desondanks noteerde de Zeeuw een keurige negentiende tijd in de etappe die de bijltjesdag van deze Dakar lijkt te zijn.
Argentinië zou geen duinen hebben. Nou, Adwin Hoondert wist zeker van wel. “Ze liggen misschien allemaal op een hoopje, maar ik heb ze vandaag allemaal gezien,” verzekerde hij na afloop van de etappe in het bivak van La Rioja. “En wat voor duinen. Goeiemorgen, wat een smerige. Je moest niet heel gek doen of je donderde om. Zo zacht dat zand. We moesten twee keer een lekke band wisselen, maar het zand is zo mul. Het stuift tegen die duinen op, het lijkt wel water. Je zakt er tot over je enkels in. Dat kost me een partij tijd.”
Hoondert reed er een keer of zes, zeven in vast, maar niet dusdanig dat er gegraven moest worden. Met een beetje heen en weer rommelen, kon de truck weer verder. “We hebben het gewoon heel goed gedaan,” vond Hoondert, die monteur Wilko Hoefnagels en navigator Jac Gillis een pluim op de hoed zette. “Wilko doet het perfect met de bandenspanning. Jac doet het geweldig. Die hoef ik geen drie dingen te vragen. En zelf probeer ik ook nog een stukje te sturen en dat lukt ook vrij aardig.”
Met de goede resultaten in de zwaarste etappes kijkt Hoondert met vertrouwen uit naar de laatste drie dagen van de Dakar. De elfde etappe kan een lastige worden, beseft hij. “Die van vandaag (gisteren, red) kan nog nog wel eens een tikje na geven. Het wordt een kritische voor de banden, met veel stenen. Goed opletten dus, want ik heb maar twee reservewielen bij me en daar moet ik het mee doen.”
Nieuwsbrief 12-1-2016
Hoondert pakt in het zand beste klassering ooit - en wil door!
De truck was af en toe niet vooruit te branden. De extreme hitte in de negende etappe van de Dakar kostte Adwin Hoondert vermogen en dat vond hij niet leuk. Maar Hoondert bleef rollen, kwam niet muurvast te zitten in het poederzachte zand, donderde niet van een duin af en bracht zijn truck zonder stukken of lekke banden aan de vervroegde finish. Daar aangekomen sloegen de stoppen even door bij de Zeeuw, die nog helemaal niet wilde stoppen, maar verder wilde. Rijden, hosternokke! Pas toen hij hoorde dat hij de vijftiende tijd had genoteerd - zijn beste klassering ooit - kwam hij tot bedaren.
Hoondert schopte stennis bij het tot finish omgedoopte CP2. Hij had aanvankelijk niet in de gaten dat het de finish was en wilde door in de negende etappe, in de duinen bij Belèn. “Ik zat zo in de wedstrijd dat ik misschien wat oververhit reageerde,” gaf Hoondert later toe. “Maar er was al zo veel ingekort en afgelast. Eerst vanwege regen en nu vanwege de hitte. Nu hebben we eindelijk zand, dan wil ik rijden ook.”
Dat het loeiheet was, wist Hoondert ook wel. Hij had onderweg de motorrijders zien martelen in het zware zand en begreep het uiteindelijk ook wel. “In het hokje was het ook niet te harden zo warm,” vertelde hij. “Ik denk dat mijn overall wel tien kilo weegt van het zweet. Bij ons was het water ook op. Die motorjongens hebben maar een paar liter bij zich. Daar doen ze een half uurtje mee met dit weer in deze omstandigheden.”
Door de hitte leverde de truck van Hoondert aardig in aan vermogen. Om te voorkomen dat de temperatuur te hoog werd, moest Hoondert het gas los laten. “Ik wil niet boven de 110 graden komen, want dan zegt ‘ie plof. Maar het is niet leuk als ze je met 120 voorbij komen in een rivierbedding waar je met 85 doorheen hobbelt.”
Toch legde het behoudend rijden Hoondert geen windeieren, bewees hij met de vijftiende plaats. Hij pakte tijdwinst in het zand, waar de snelheden toch al lager liggen, en voorkwam dat hij stil kwam te staan met problemen. “Er stonden er zo veel met ellende. Jongejongejonge… Wij glipten er overal tussendoor, soms letterlijk slalommend tussen de trucks en de jeepjes die stil stonden. De duinen waren geen enkel probleem. Ik heb een keer of vier moeten terugsteken, maar dat stelt niks voor. Dat kost geen tijd. Maar juist daarom vond ik het jammer dat het al klaar was.”
Nieuwsbrief 11-1-2016
Hoondert hotseknotst de top 20 binnen
De achtste etappe van de Dakar was ‘geen grapje’, volgens Adwin Hoondert. Gaar gebeukt liet hij zich uit zijn truck zakken in het bivak in Belèn, na 394 kilometer proef, waarvan zo’n 230 kilometer door rio’s met stenen, over geniepige duinen en vooral een heleboel zandbultjes waardoor de truck - en de bemanning - flinke klappen maakten. “De inhoud van de koelkast vloog door de cabine,” zegt Hoondert. “Kun je nagaan wat een jump dat was.”
Het was een middagje hotseknotsen door de Argentijnse woestijn, maar hotseknotsen is toevallig iets waar Adwin Hoondert best goed in is. Al hotseknotsend reed hij de negentiende tijd in de etappe, waardoor hij in het klassement in de top 20 terecht kwam. “We hebben deze Dakar nog niet veel klappen gehad, maar dit was een beste etappe,” pufte de Zeeuw aan de finish. “En net als je denkt dat je best hard door die rommel aan het beuken bent, komt er zo’n Astana-Tatra langs gedenderd. Goeiedag zeg.”
Hoondert was al lang blij dat hij in het tweede deel van de etappe weer volle bak kon gaan. In het eerste deel - een WRC-proef, dus zijn terrein - was een luchtleiding lek geraakt, waardoor alle druk wegviel. “Geen koppeling, geen bekrachtiging, geen remmen: niks. Zo hebben we 40, 50 kilometer gesukkeld. Even wachten tot er weer wat druk was en dan kon ik weer iets. Nog een geluk dat het begin super goed ging, zodat we nog zeventiende, achttiende lagen bij de neutralisatie. Daar hebben we het snel gefikst en konden met een verlies van een minuutje of drie verder in deel 2.”
Daar ging Hoondert het duel aan met onder anderen Pascal de Baar. Iedere keer als De Baar Hoondert had ingehaald, kwam er weer een gelegenheid waarbij Hoondert De Baar kon passeren. “Hij kwam een duintje niet op en ik bonkte er zo links langs in één keer naar boven. Daarna kwam hij weer voorbij, en op het volgende bultje ging het precies hetzelfde: hup, zo er langs. Zo hebben we lekker met mekaar in de clinch gelegen.”
Een stuk harder rijden maakt het voor het materiaal wel zwaarder, merkt Hoondert. Er gaat wat meer kapot en er slijt wat meer. “Op de rustdag hebben de mannen de truck goed onderhanden genomen. Er breekt wel eens wat af, maar niets cruciaals. Alleen de remmen, die moeten elke dag worden vervangen. Harder rijden betekent ook harder remmen.”
Nieuwsbrief 10-1-2016
Monteurs Hoondert hebben handen vol op rustdag
Richting de top 20 komen. Dat was de doelstelling van Adwin Hoondert voorafgaand aan de Dakar van 2016. Op de rustdag in Salta is hij daarin geslaagd. Hoondert bezet de 21ste plaats in het klassement en is daar tevreden mee. Door wat akkefietjes in etappe 7 is hij al blij dat hij de rustdag heeft gehaald. De monteurs van het Hoondert Rallyteam hadden in Salta de handen vol.
Het had niet veel gescheeld of Hoondert had in de zevende etappe, de laatste voor de rustdag, niet alleen zijn klassering maar zijn hele Dakar verspeeld. Door een kapot stuurhuis op 20 kilometer in de 336 kilometer lange proef was het werken geblazen. En dat op 4700 meter hoogte. “Alsof je twaalf uur achtereen in de sportschool zit,” pufte Hoondert.
Met het kapotte stuurhuis was het nog niet gedaan. De berghellingen gingen zo steil naar beneden dat de remmen overhit raakten en bij de finish van het eerste deel van de proef sloegen de vlammen eruit. “Het was dat toeschouwers on erop attent maakten. Daardoor konden we er uit en het blussen. Maar dat was wel schrikken. Het had heel anders kunnen aflopen. Vraag maar aan Martin van den Brink en Bernhard ten Brinke... Voor het vervolg van de proef was het lastig, want het bleef dalen. We kunnen gelukkig de rembalans van binnenuit verstellen, dus we hebben alles op de voorkant gezet en ik heb zo veel op de motorrem gedaan.”
Op de snelle paden speelde navigator Jac Gillis goed in op de situatie door de notes net iets eerder door te geven, zodat Hoondert de tijd had om te handelen. “Maar twee keer heb ik toeren moeten uithalen omdat ik het niet op tijd aangeremd kreeg. Daar kwam mijn rally-ervaring echter uitstekend van pas: ik heb de truck overdwars gegooid en zo kwamen we er keurig doorheen. Die rally-ervaring heeft me deze Dakar al een paar keer gered.”
Het is ook juist die ervaring waaraan Hoondert zijn klassering heeft te danken. In de typische WRC-proeven scoorde hij het best. “Laat dat maar aan me over,” grinnikte hij. “Ik heb minder vermogen met mijn DAF’je en zeker op hoogte kom ik minstens 200pk tekort ten opzichte van anderen, maar op rijtechniek maak ik veel goed. Bij het ontbijt voor de zevende proef zei Gert Huzink nog tegen me dat ik hem binnen een kwartier wel kon verwachten. Nou, ik heb hem de hele dag niet gezien, haha. En Huzink heeft toch 1100pk onder de motorkap van de Tatra liggen.”
Het is met dat soort deelnemers dat Hoondert zich meet. “Naar de topteams kijk ik niet. Daar kan ik toch niet aan tippen. Ik kijk wel naar wat mijn kompanen, zoals Vick Versteijnen, Jan van de Laar, Aart Schoones, doen. En van dat rijtje sta ik er vooralsnog het beste voor. Verder stijgen, de top 20 in, zou leuk zijn, maar als dat gebeurt zal het niet in de eerste plaats aan mezelf liggen. De komende dagen wordt het donders zwaar en lastig, dus als ik deze klassering een beetje kan vasthouden, ben ik al meer dan tevreden.”
Nieuwsbrief 8-1-2016
Hoondert laat zesde etappe lopen
Met twee niet al te fitte bemanningsleden aan boord en een roadbook dat lang niet overal leek te kloppen, hield Adwin Hoondert het halverwege de zesde etappe van de Dakar voor gezien. Op de snelle paden met overal knippen en gaten had het geen zin om het gaspedaal vol te blijven intrappen. “Laat maar gaan,” besloot Hoondert. “Dan maar een wat mindere uitslag, mijn truck en mijn mannen zijn me meer waard.”
Die beslissing en de omstandigheden maakten dat Adwin Hoondert als 21ste terugkeerde in Uyuni, waar hij als 16de was vertrokken 295 kilometer eerder. “Het was eigenlijk heel simpel,” zegt Hoondert. “De één (navigator Jac Gillis) had barstende koppijn, de ander (monteur Wilko Hoefnagels) was zo misselijk dat hij zijn mond niet durfde opendoen om iets te zeggen. We waren al door een paar kuilen gereden waarbij ik naast me twee man hoorde kreunen en toen bonkten we door een gat waar in het roadbook maar één uitroepteken bij stond. Daar hadden ze er ook drie kunnen zetten, zo’n klap was het. Toen vertrouwde ik het niet meer. Ik wil geen ongelukken dus heb ik een tandje terug geschakeld.”
Op de hoogvlakte in Bolivia had de DAF het ook zwaar. Trucks met 1000 pk hebben genoeg vermogen om in de ijle lucht nog altijd hard te kunnen rijden, maar de auto van Hoondert heeft dat niet. “Het was een proef met allemaal lange halen. Dan kan ik wel op 140 gaan zitten stampen, als ik in de ankers moet voor een jump of een gat, duurt het twee minuten voor ik weer een beetje op gang ben. Dat heeft allemaal geen zin.”
Hoondert zelf had van de hoogte geen last gehad, zoals Gillis en Hoefnagels. “Ik ben nog net zo fit als toen we vertrokken uit Buenos Aires. Geen centje pijn. Het enige waar ik last van heb gehad is de kou ’s nachts. Op deze hoogte is het verrekte koud. Ik lag te klappertanden in mijn tentje. Ik had het zo koud dat ik mijn race-overall maar weer heb aangetrokken.”
Nieuwsbrief 7-1-2016
|
Dit bericht wordt verzorgd door Rallymaniacs en M-Press Productions
Unsubscribe / Uitschrijven
Powered door YMLP
Nieuwsbrief 6-1-2016
|
Dit bericht wordt verzorgd door Rallymaniacs en M-Press Productions
Unsubscribe / Uitschrijven
Powered door YMLP
|
Doelstelling Hoondert (top 20) op eerste dag al gehaald
Hij moest twee dagen geduld hebben, maar op de eerste echte etappe van de Dakar 2016 zag Adwin Hoondert dat geduld beloond. Met de zeventiende tijd legde de Zeeuw een goede basis voor zijn doelstelling: een plaats in de top 20. Op de 387 kilometer lange wedstrijdproef gaf Hoondert slechts 18 minuten toe op etappewinnaar Hans Stacey. De proef was een kolfje naar Hoonderts hand. Het was duidelijk een parkoers voor rallyrijders - WRC-kampioen Sébastien Loeb won bij de auto's, ex-rallycoureur Hans Stacey bij de trucks. En ook Adwin Hoondert is een rallyrijder. “Gravelpaden, beetje driften in de bochten. Ik werd er wel blij van,” zei Hoondert. Minder blij werd hij van het stof. Dat had hij eigenlijk ook niet echt verwacht. “Er was zo veel regen gevallen dat ik niet had gedacht dat we nu ineens in het stof zouden rijden. Maar blijkbaar droogt het hier ook heel snel op.” Niet overal. Op sommige plaatsen op het parkoers had de regen van de dag ervoor de paden in modderpoelen veranderd. Maar die leverden niet echt problemen op voor Hoondert. “Even goed kijken waar je het beste kunt rijden, de juiste versnelling kiezen en vol gas er doorheen. Het slik vloog wel 25 meter hoog. De mensen die daar langs de kant stonden, konden meteen in bad.” Het stof gaf dus meer problemen. Hoonderts snelheid lag hoger dan die van een aantal trucks die voor hem waren gestart, maar inhalen was niet zo eenvoudig op de smalle paden waar het stof het zicht beperkte. “Ik heb een paar keer aardig wat risico genomen, omdat er een paar tussen zaten die echt niet opzij gingen, en dat ging niet altijd even goed. Een paar keer ben ik rechtdoor geschoten. Eén keer kwam ik in een wei terecht, dwars door de prikkeldraad heen, en één keer in een sloot. Gelukkig zonder consequenties. Uiteindelijk hebben we er toch een stuk of zeven, acht ingehaald en kunnen we mooi als zeventiende starten. Dat biedt perspectief.” Vrijwel zeker wordt de derde etappe, van Termas de Rio Hondo naar Jujuy, enigszins ingekort omdat ook daar de regen van de voorbije dagen het parkoers heeft verruïneerd. “Maar dat vind ik niet erg,” zei Hoondert. “Laat ze maar inkorten als dat nodig is, als we maar kunnen rijden.” |
Nieuwsbrief 2-1-2016
|
Nieuwsbrief 1-1-2016
|
19-10 Hoondert Rally Team is druk bezig de truck gereed te maken. Deadline is de Preproloog.
28-7 Hoondert Rally Team nam vorige week succesvol deel aan Baja Aragon in Spanje. We finishten als 5e truck en als 2e beste Nederlander!
De Baja Aragon was de vuurdoop voor Jac Gillis, onze nieuwe navigator.
17-1 Finished Le Dakar 2015 !!
Persberichten Rallymaniacs :
3) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Met%20gloeiende%20remmen%20langs%20de%20afgrondjes.pdf
4) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Hoondert%20geeft%20zijn%20truck%20vlieglessen.pdf
5 ) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Hobbelen%20door%20een%20maanlandschap.pdf
6) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Leuk%20dagje.pdf
7 ) geen verslag
8 ) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Eensgezind%20door%20de%20marathonetappe.pdf
9 ) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Spoorzoeken%20in%20een%20mist%20van%20stof.pdf
10) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Hoondert%20geniet%20van%20prachtige%20dag.pdf
11) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Een%20proef%20naar%20Adwin%20Hoonderts%20hart.pdf
12 ) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Beste%20klassering.pdf
13 ) http://www.hoondertrallyteam.nl/dakar/media/Nog%20een%20beste%20klassering%20als%20toetje.pdf
02-01-2015 Het team is aangekomen, de truck is goedgekeurd en het wachten is op de start!
In Kapelle wordt momenteel hard gewerkt om de rallytruck gereed te maken voor Le Dakar 2015. Eind November 2014 moeten de wagens op de boot richting Zuid Amerika. Er moet nog veel gebeuren. Volg het laatste nieuws via onze speciale Facebookpagina.
17-02-2014 Donderdag 20-02 gaan we richting Le Havre om de trucks weer op te halen.
20-01-2014 Maandagochtend komt het team aan op Schiphol. Het team wordt daar onthaald door familie, fans en de pers.
17-01-2014 Hoondert Rally Team finisht in DAKAR 2014 ! Met een 34e plaats in het algemeen klassement wist het team te finishen in de zwaartste editie van de zwaarste rally ter wereld. Een topprestatie waaraan ieder teamlid heeft bijgedragen.
Persbericht Rallymaniacs dag 14 (einde).
Persbericht Rallymaniacs dag 13.
Persbericht Rallymaniacs dag 12.
Persbericht Rallymaniacs dag 11.
Persbericht Rallymaniacs dag 10.
Persbericht Rallymaniacs dag 9
Persbericht dag 8 ( 7 was rustdag ).
Persbericht Rallymaniacs dag 6.
Persbericht Rallymaniacs dag 5.
Persbericht Rallymaniacs dag 4.
Persbericht Rallymaniacs dag 3.
Persbericht Rallymaniacs dag 2.
Persbericht Rallymaniacs dag 1.
03-01-2014 De trucks zijn goedgekeurd. Alle papieren zijn in orde. Een opluchting. Morgen de proloog !
02-01-2014 Het team is veilig aangekomen in Rosario. Er volgen nog wat keuringen en voorbereidingen en dan kan zaterdag de proloog beginnen. Zondag begint het echt serieus te worden !
27-12-2013 Het team is er klaar voor. Ze kunnen bijna niet meer wachten om te vertrekken. Maanden van intensieve voorbereiding geven de mannen zelfvertrouwen. Maar er wordt ook gerealiseerd dat het in Le Dakar zo over kan zijn. Het is niet voor niets de zwaartste rally ter wereld. Het uiterste wordt gevergd van mens en machine.
27-12-2013 De boot met alle Europese voertuigen is aangekomen in Zuid Amerika. Er volgen ter plaatse nog een aantal keuringen en dan staan de wagens klaar om aan het avontuur te beginnen.
Donderdag 21 November zijn de trucks vanuit een koud en winderig Nisse vertrokken naar Le Havre. Daar zijn de wagens gekeurd en de documenten gecontroleerd. Alles was in orde. De trucks zijn ongeveer vier weken onderweg naar Zuid Amerika. De rust lijkt weergekeerd echter er moet nog het een en ander voorbereid worden. Wat denkt u van de conditie van de mannen ?
Aanstaande zondag wordt door RTL7 een verslag van de Preproloog uitgezonden. Hoondert Rally Team wist de 9e plaats te halen. Mooie klassering in de top 10 dus !
Het team moet nog alle zeilen bijzetten om de trucks op tijd klaar te hebben. 22 november gaan de wagen naar Le Havre. Zaterdag de 23e wordt alles verscheept. Na een maand komt de boot aan in Rosario. Daar volgen de nodige keuringen e.d. en daarna kan de strijd beginnen.
Maar er moet nog een hoop werk verzet worden. Tijdens de Preproloog is er iemand van ASO langs geweest en die wees ons nog op een paar zaken die gewijzigd dienen te worden. Zo moet de voorbumper nog aangepast worden en ook aan de achterzijde van de bak moest nog iets veranderen. Gelukkig zijn dat niet zulke hele grote ingrepen, maar toch.
Verder moet de servicetruck nog kompleet worden ingericht. We mogen niets vergeten, want in de woestijn zijn niet zoveel bedrijven te vinden ;)
Net op tijd voor de Preproloog in Valkenswaard is de DAF servicetruck gereed gekomen en beletterd.
In de garage van G. Bosman in Nisse wordt hard gewerkt om de DAF rallytruck gereed te maken voor de komende DAKAR rally.
Technisch en motorisch is de truck in orde. Nu wordt er gewerkt aan de laatste zaken die nog in orde gebracht moeten worden.
Stickers van de sponsoren zijn bijna alle aangebracht. Zelfs het dak is voorzien van belettering !
Op onze Facebookpagina ( let op : Die van vorige jaar ( Venco ) is ook nog actief ) houden we u met regelmaat op de hoogte door het plaatsen van updates en foto's.